Ερυθρόλευκο αρχείο

ΕΡΥΘΡΟΛΕΥΚΟ ΑΡΧΕΙΟ

Κούδας Γιώργος


 Πολλά έχουν γραφτεί και ειπωθεί για τον Γιώργο Κούδα, όσο για την ποδοσφαιρική του αξία όσο και για το σήριαλ της μεταγραφής του στον Πειραιά που κατά πολλούς ξεκίνησε την μεγάλη κόντρα μεταξύ παοκ και Ολυμπιακού.
  Αυτό πάντως το μικρό αφιέρωμα θα επικεντρωθεί σε μια περίοδο που οι φίλοι του Ολυμπιακού έχουν ξεχάσει και οι φίλοι του παοκ θα θέλουν να ξεχάσουν. Την περίοδο που ο Γιώργος Κούδας θεωρούταν παίκτης του Ολυμπιακού.

Ο Γιώργος Κούδας στον Ολυμπιακό
 
 Ο Κούδας έγινε αμέσως αγαπητός από τους φιλάθλους του Ολυμπιακού αφού και ο ίδιος έδειχνε ευτυχισμένος από τη μετακίνηση του στο λιμάνι, αλλά και ανυπόμονος να παίξει με τη φανέλα του Ολυμπιακού. Και οι νέοι συμπαίκτες του όμως τον υποδέχτηκαν ιδιαίτερα φιλόξενα και προσπαθούσαν να τον κάνουν να νιώσει άνετα στην νέα του ομάδα.
Ο Κούδας με τον Γιώργο Σιδέρη
 
 Μέχρι να λυθεί το μπλέξιμο που είχε δημιουργηθεί με την άρνηση του παοκ να δώσει τη συγκατάθεσή του για να ολοκληρωθεί η μεταγραφή, ο Κούδας δεν είχε δικαίωμα συμμετοχής σε επίσημους αγώνες των ερυθρολεύκων παρά μόνον στις προπονήσεις της ομάδας και σε φιλικά παιχνίδια. Έτσι τις αρχές της σεζόν 1966-1967 αγωνίστηκε σε μια σειρά φιλικών αγώνων με την ομάδα του Μπούκοβι εναντίων του Πανιωνίου, Εθνικού Πειραιώς, Σπάρτακ Πλόβντιβ, Φαρούλ κ,α

Απο το φιλικό με τον Ατρόμητο Πειραιώς (7-0)

Εναντίον του Εθνικού. Νίκη με 3-1
Στον αγώνα με την ρουμάνικη Φαρούλ. Ήττα με 3-0

 Βέβαια όπως είναι γνωστό πια σε όλους η μεταγραφή δεν προχώρησε για πολλούς και διαφόρους λόγους και ο Κούδας μετά από 2 χρόνια χωρίς ποδόσφαιρο, επέστρεψε στην Θεσσαλονίκη. Η κάθε πλευρά έχει τις δικές τις απόψεις και γνώμες για την κατάληξη της υπόθεσης, το ποιός είχε δίκιο ή άδικο είναι σχετικό αφού η αλήθεια πάντα βρίσκεται κάπου στην μέση. Με αυτό το θέμα ίσως ασχοληθούμε σε κάποιο μελλοντικό αφιέρωμα.  Σημασία έχει ότι η μεταγραφή δεν έγινε ποτέ, ο Ολυμπιακός έχασε έναν πολύ καλό παίκτη και ο ίδιος ο Κούδας δύο χρόνια μπάλα σε πολύ καλή ηλικία.

 Έτσι με την επιστροφή του "μετανιωμένου" Κούδα στη Θεσσαλονίκη ο παοκ καταφέρνει να χτίσει μια καλή ομάδα τη δεκαετία του 70 κατακτώντας ένα πρωτάθλημα (75-76) και δύο κύπελλα (71-72,73-74) και να φτάσει μια ανάσα από την κατάκτηση ενός ακόμα την σεζόν 72-73 το οποίο τελικά κατέκτησε ο Ολυμπιακός, όταν τη  τελευταία αγωνιστική η μεγάλη Παναχαϊκή του Κώστα Δαβουρλή νίκησε 3-5 μέσα στη Τούμπα!

 Ο Κούδας αγωνίστηκε στον παοκ μέχρι και το 1985 και αποτελεί έως και σήμερα το σημαντικότερο παίκτη στην ιστορία  της ομάδας της Θεσσαλονίκης.

Ο Κούδας με τη φανέλα του Παοκ με αντίπαλο τον Άνθιμο Καψή του Παο
 
Υ.Γ : Όπως είναι γνωστό, ο Κούδας, δεν βρέθηκε ποτέ αντιμέτωπος μέσα στον αγωνιστικό χώρο ως αντίπαλος του παοκ. Είχε βρεθεί όμως ως αντίπαλος στις κερκίδες την εποχή που ακόμα το θέμα της μετακίνησης του στον Ολυμπιακό δεν είχε ξεκαθαρίσει! Στις 27-11-1966 πανηγύρισε, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εποχής, μαζί με την οικογένεια του την νίκη του Ολυμπιακού με 3-2 επί του παοκ.

27/11/1966 Ολυμπιακός - Παοκ 3-2



φωτογραφίες: Αθλητική Ηχώ ψηφιακό αρχείο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου